Dziś, 07 X 2020 roku odbyło się pierwsze spotkanie młodzieży, która zainteresowana jest pracą w projekcie Erasmus+. Ilość osób chętnych do udziału w programie przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, ale musieliśmy dokonać wyboru i spośród aplikujących, wyłonionych zostało 16 kandydatów i trzy osoby z listy rezerwowej. Zaczynamy już pełna parą, bo my jako pierwsi gościmy u siebie naszych partnerów już na przełomie listopada i grudnia. Przed chętnymi do pracy w projekcie pojawią się za chwilę pierwsze zadanie...
#erasmus2020_2022zeromski
Zapraszamy wszystkich uczestników projektu z listy przyjętych i listy rezerwowej na pierwsze spotkanie w dniu 07.10 2020 r. (środa) na długiej przerwie godz. 10.30 do sali prof. J. Cholewki.
Lista osób przyjętych do programu ERASMUS+ w wyniku rekrutacji przeprowadzonej w dniu 23.09.2020 r.
1. Sandra Sagan – kl. IId
2. Filip Blejczak – kl. IId
3. Marta Białas – kl. IId
4. Weronika Skrzek – kl. Id
5. Julia Mędrek – kl. Id
6. Emilia Łapeta – kl. IIc
7. Alicja Pietryga – kl. IIe
8. Zuzanna Słowik – kl. IIf
9. Julia Jarzyńska – kl. IIc
10. Alicja Matysik – kl. IIh
11. Kaja Łączkowska – kl. IIh
12. Klaudia Żak – kl. IIh
13. Sara Gomółka – kl. IIg
14. Karolina Zaporowska – kl. Ib
15. Ewa Jurczak – kl. IIb
16. Mateusz Jura – kl. Ia
Lista rezerwowa:
- Aleksander Szota - kl. IIc
- Bernard Stawarz - kl. IIIa1
- Nikola Gaweł - kl. IIg
Uczniowie, którzy chcą wziąć udział w realizacji projektu "Poznawanie naszego organicznego jedzenia" proszeni są o przesłanie swojego CV w języku polskim na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zapraszam Was serdecznie do współpracy.
Szkolny koordynator projektu
Jolanta Cholewka
Od 1 września 2020 roku nasza szkoła rozpoczyna realizację nowego projektu w ramach programu ERASMUS+ p.t. „Knowing our organic food”
Jest to projekt współpracy szkół (KA229), który polega na współdziałaniu szkół z różnych krajów nad wspólnym tematem bądź problemem do rozwiązania. Projekty tego typu mają na celu wzmacnianie potencjału szkół do współpracy międzynarodowej, pozyskiwania wiedzy i umiejętności oraz stawiania czoła nowym wyzwaniom. Działania w ramach projektu powinny przynieść możliwie trwałe rezultaty nie tylko dla ich bezpośrednich uczestników, lecz także w postaci poprawy jakości i skuteczności pracy szkół partnerskich. Powinny one także wpływać na otoczenie szkół. Projekty mają wspierać międzynarodowe wymiany grup uczniów w celu podnoszenia jakości kształcenia oraz promowania takich wspólnych wartości jak wolność, włączenie społeczne, tolerancja i niedyskryminacja.
Głównym celem projektu jest: poznawanie firm, które promują i produkują jedzenie organiczne w naszym regionie, współpraca z przedsiębiorcami oraz propagowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia.
Uczestnikami projektu mogą być uczniowie w wieku 16-18 lat, którzy chcą zdobyć i pogłębić umiejętności związane z obszarem działań projektowych oraz dziedzin takich jak: praca w międzynarodowej grupie, rozwijanie relacji społecznych, doskonalenie umiejętności z dziedziny technologii informacyjno- komunikacyjnej oraz komunikowania się w języku angielskim.
Uczniowie (16) osób), którzy pomyślnie przejdą proces rekrutacji i zostaną zakwalifikowani do udziału w projekcie, wezmą udział w wyjazdach projektowych do krajów partnerskich-Rumunii, Hiszpanii, Portugalii i Sycylii. (4 uczniów bierze udział w jednym spotkaniu projektowym, które trwa 7 dni łącznie z podróżą).
Czas trwania projektu: 1 września 2020r. -31 sierpnia 2022r.
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Szkolny koordynator projektu
Jolanta Cholewka
(sala 93)
Piątek był ostatnim dniem, który spędziliśmy razem. Rano odbyły się warsztaty prowadzone przez nasze uczennice, które kierują wspaniałą inicjatywą dla dzieci bardzo chorych „Mały gest, wielki cel”. Następnie spacerem udaliśmy się do Centrum Ogrodniczego „Daglezja”, gdzie uczniowie wysłuchali jak z małej firmy powstało duże przedsiębiorstwo, jedno z większych w Polsce zajmujące się ogrodnictwem. W godzinach popołudniowych nadszedł czas na finał. Zaproszeni goście udali się na hale, gdzie odbył się pokaz tańca i śpiewu. Kraje naszych gości widziane naszymi oczyma. Na zakończenie mogliśmy podziwiać występ Zespołu „Ziemia Kroczycka”, który przedstawił piękne tańce ludowe, wykonane w regionalnych strojach. Na finał wszyscy wspólnie bawiliśmy się pod fachowym okiem instruktorów Zumby ze Studio Tańca I Fitness Eu4ya. To był piękny tydzień!
Czwarty dzień rozpoczęliśmy od uroczystego otwarcia symulacji obrad ONZ – Żermun. Wszyscy mogli wysłuchać ciekawych informacji dotyczących ochrony klimatu. Po poczęstunku udaliśmy się do pierwszej firmy. Centrum Rozwoju Lokalnego przywitało nas ogniskiem i wspólnym pieczeniem kiełbasek. W dalszej części obejrzeliśmy dwie prezentacje i samodzielnie wykonaliśmy spersonalizowane długopisy. Po południu każdy mógł dokonać zakupu pamiątek oraz pospacerować po Zawierciu. Ostatnim punktem dnia było odwiedzenie lokalnego browaru „Browar na Jurze”. Dzięki uprzejmości właścicieli mogliśmy zobaczyć jak powstaje piwo. Na koniec można było skosztować półproduktu prosto z kadzi, jeszcze bez procentów. Kolejny intensywny dzień za nami. Jutro nadchodzi zakończenie projektu.
Trzeci dzień Erasmusa rozpoczął się bardzo wcześnie. W godzinach rannych rozpoczęliśmy od zwiedzania Aushwitz – Birkenau. Birkenau skupieniu, zadumie wszyscy wysłuchali informacji.
Kolejnym punktem było odwiedzenie lokalnej, rodzinnej firmy. Przedsiębiorstwo „Gąska” znajduje się w Jerzmanowicach i zajmuje się produkcją części zamiennych do maszyn rolniczych. Po wizycie udaliśmy się na zwiedzanie Krakowa. Piękne historyczne miejsca zrobiły duże wrażenie na naszych gościach. W drodze powrotnej był także czas na zakupy. Kolejny miły dzień za nami.
Czas szybko płynie i już za nami kolejny dzień, który rozpoczęliśmy od prezentacji naszej szkolnej firmy Health Sernice oraz sprzedaży soków i pysznych, zdrowych smakołyków. Po zakończeniu sprzedaży, udaliśmy się w odwiedziny do rodzinnego hotelu Fajkier, który znajduje się w malowniczym miejscu naszego powiatu. Uczniowie uzyskali ciekawe informacje na temat działalności hotelu od pana Grzegorza Maciąga i dzięki uprzejmości właścicieli, mogliśmy zajrzeć w każdy zakamarek hotelu. Kolejnym naszym punktem było zwiedzenie jurajskich zamków. Zwiedzanie zaczęliśmy od spaceru dookoła ruin zamku w Mirowie, a następnie udaliśmy się na zwiedzanie z przewodnikiem zamku w Bobolicach. Nasze piękne jurajskie tereny zachwyciły naszych gości. Po dużej dawce świeżego powietrza, nadszedł czas na inną atrakcję. W godzinach po południowych odwiedziliśmy Koło Gospodyń Wiejskich w Podlesiach. Panie przygotowały dla nas pyszny regionalny poczęstunek. Całe spotkanie umilił występ członkiń Koła oraz solisty pana Andrzeja Kaima. Wszyscy chętnie wspólnie śpiewali. Po części artystycznej przyszedł czas na naukę robienia kwiatów z bibuły. Warsztaty cieszyły się ogromnym powodzeniem, a każdy uczestnik opuścił świetlicę z własnoręcznie wykonanym kwiatem. Co za miły dzień!
Strona 5 z 9